You may also like...

2 Responses

  1. Iva napsal:

    Ahoj, zajímavý podcast především v ohledu na vytrvalostní trénink. Docela by mě zajímalo, jak je rozlyšena nízkosacharidová a vysokosacharidová strava. Kolik g sacharidů na kg váhy je třeba myšleno a kolik g sacharidů na kg už vede např. k té zmiňované kazivosti zubů. Díky I.

    • Jiří napsal:

      Dobrá otázka. Bohužel nemá zrovna uspokojivou odpověď. Záleží totiž na každém cyklistovi individuálně a taky na jeho momentální tréninkové zátěži. Třeba Chris Froome měl ve své pověstné 19 etapě na Giru 2018 vysokosacharidový den s 1382g sacharidů, což je pro většinu smrtelníků nepředstavitelné. Naopak v mírné 11 etapě měl nízkosacharidový den a “pouze” 401g sacharidů. Obecně lze chronickou nízkosacharidovou stravu považovat za příjem pod 120 g sacharidů za den, podle individuální tréninkové zátěže se ale může to číslo zvyšovat, jak je vidět na příkladu Frooma. Obecné doporučení pro výkopnnostní cyklisty jsou při 5h tréninku ve vysoké intenzitě za den a více 8-12 g/kg za den a při 1-3 hodinách tréninku v nízké intenzitě 5-7 g/kg. Nicméně je potřeba tyto čísla přizpůsobit konkrétním potřebám každého cyklisty. Co se týká kazivosti, tak tam nebude nějaká konkrétní hranice. Kazivost se zřejmě bude zvyšovat lineárně spolu s rostoucím zastoupením cukru ve stravě. Nicméně Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby dospělí i děti pro snížení rizika zubního kazu snížili denní příjem cukrů na méně než 10 % svého celkového energetického příjmu. A uvádějí také, že zdravotní přínosy poskytne i další snižování až pod 5 % či zhruba 25 g (6 čajových lžiček) cukru denně. Pro výkonnostní cyklisty je bohužel nereálné držet se pod 5%, možná i pod 10%. Ve studii, kterou jsem zmiňoval autoři doporučují častější návštěvy zubaře, ještě poctivější čištění a omezování rychlých cukrů jen na ty nejnutnější pro výkonnost.

Napsat komentář