Reakce na 25g a 75g cukru?

Studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28684634/

Otázka: jak velký bude rozdíl v glykémii pokud sníte, to co je obrázku?

Než budete číst dál, tipněte si…

 

 

 

Odpověď: Neexistuje žádný významný rozdíl (alespoň u zdravých lidí)

Jak je možné, že 75 g glukózy nezvýší glykémii více než 25 g?

 

Čím více glukózy je přijato, tím vyšší je rychlost výskytu glukózy v krvi.

Musí se tedy dít něco, co to vyrovnává.

Mohlo by to být méně glukózy objevující se z uložených sacharidů v játrech (a ledvinách), nebo více glukózy mizí ve tkáních (např. ve svalech)…

Nebyly zjištěny žádné významné rozdíly v endogenní produkci glukózy.
(glukóza se objevuje hlavně v játrech).

 

Inzulin však vykazoval jasnou odezvu na dávku při zvýšeném příjmu glukózy, proč tedy byla produkce glukózy z jater do značné míry podobná?

Produkce glukózy v játrech je maximálně potlačena při relativně nízkých koncentracích inzulínu.

Jak je to s rychlostí mizení (hlavně do svalů)?

 


Zvýšená rychlost mizení (hlavně do svalů) vysvětluje, jak může 75 g glukózy vyvolat podobnou odpověď na glukózu v krvi jako 25 g glukózy tím, že se vyrovná rychlost výdeje.

 

 

Protože rychlost mizení vykazuje téměř lineární odpověď na dávku inzulínu ve fyziologickém rozmezí

Shrnuto a podtrženo:

Cirkulující koncentrace glukózy nemusí nutně odrážet množství sacharidů, které byly právě snědeny.

Stejně tak nemusí nutně odrážet rychlost trávení sacharidů – jejich vstřebávání do oběhu.

Koncentrace odrážejí čistou kinetiku a rovnováhu velmi komplexního procesu

 

You may also like...

Napsat komentář