Reakce na 25g a 75g cukru?
Studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28684634/
Otázka: jak velký bude rozdíl v glykémii pokud sníte, to co je obrázku?
Než budete číst dál, tipněte si…
Odpověď: Neexistuje žádný významný rozdíl (alespoň u zdravých lidí)
Jak je možné, že 75 g glukózy nezvýší glykémii více než 25 g?
Čím více glukózy je přijato, tím vyšší je rychlost výskytu glukózy v krvi.
Musí se tedy dít něco, co to vyrovnává.
Mohlo by to být méně glukózy objevující se z uložených sacharidů v játrech (a ledvinách), nebo více glukózy mizí ve tkáních (např. ve svalech)…
Nebyly zjištěny žádné významné rozdíly v endogenní produkci glukózy.
(glukóza se objevuje hlavně v játrech).
Inzulin však vykazoval jasnou odezvu na dávku při zvýšeném příjmu glukózy, proč tedy byla produkce glukózy z jater do značné míry podobná?
Produkce glukózy v játrech je maximálně potlačena při relativně nízkých koncentracích inzulínu.
Jak je to s rychlostí mizení (hlavně do svalů)?
Zvýšená rychlost mizení (hlavně do svalů) vysvětluje, jak může 75 g glukózy vyvolat podobnou odpověď na glukózu v krvi jako 25 g glukózy tím, že se vyrovná rychlost výdeje.
Protože rychlost mizení vykazuje téměř lineární odpověď na dávku inzulínu ve fyziologickém rozmezí
Shrnuto a podtrženo:
Cirkulující koncentrace glukózy nemusí nutně odrážet množství sacharidů, které byly právě snědeny.
Stejně tak nemusí nutně odrážet rychlost trávení sacharidů – jejich vstřebávání do oběhu.
Koncentrace odrážejí čistou kinetiku a rovnováhu velmi komplexního procesu