Z archivu roku 2016

Z archivů: Při procházení disků a analýze starých tréninkových plánů jsem našel i některé starší excelové soubory. Některé jsou vcelku zajímavé.

Našel jsem třeba i svoje podklady z cyklu „jak bych si představoval cyklistiku“. Konkrétně o dotačním financování klubů svazem s cílem podpory sportu mládeže.

Tabulka obsahuje koncept, ale i reálné simulace několika případů. Výpočetně je to trošku složitější, ale ono si myslím že to složité má být.

Vycházel jsem tenkrát z myšlenky (rok 2016), že by klub neměl být financován na základě hodnocení za poslední jednu sezonu. U mládeže je to děsně krátká doba. Konkrétně si například myslím, že pan Bucháček měl mít zajištěné financování za Königa i několik let poté, co tento borec opustil dětské kategorie. Obdobně u sebe, kdy se sice s Danem Baborem podařilo získat juniorský duhový dres, finančně to bylo ale pro klub extrémně nákladné.

Stávající stav je takový, že se „vyplatí“ mít skupinu solidních žáků, ale už ne juniorů. Je to prostě levnější a hodnotí se stejně.

 

Obdobně je třeba vyjádřit vztah juniorů a žáků, kdy se vždy hodnotila medaile jako medaile. A upřímně, juniorský titul na silnici má zcela jinou váhu než žákovský v jedné z mnoha disciplín na dráze.

Motivací u mladších kategorií by měl být čistě počet sportovců, počty startů a prostě obecně aktivita. U juniorů a ideálně i u kategorií U23 by mělo jít už sakra o výkonnost.

Spojením dvou následujících myšlenek vzniká solidní model. Tedy, že hodnocení této sezony je bodováno třeba půlkou, té minulé 30 procenty a té ještě starší třeba 20 procenty. Pokud odvedete dobrou práci, ještě za tři roky dostanete pětinu odměny. A zároveň myšlenka druhá, že u žáků nám jde o počet startujících, ale u juniorů o medaile.

 

 

 

Tehdy jsem ještě netušil, že je možné mít výsledky, mít velký tým a vypadnout z dotačního systému podpory mládeže. Nyní ten svůj zaprášený model vidím sice stále jako správný, ale v zásadě se shoduji s názorem, že by bylo lépe bez dotací. Závislostí na dotačních penězích se systém nijak zásadně nezlepšuje, jak psal před časem Libor Matějka na Roadcycling.cz v kontextu toho, že velodrom na Třebešíně je jediným velodromem bez sportovního centra mládeže.

Kdo mohl tušit že po ráně s koncem SCM přijde rána covidová. Stopka všem sportovním aktivitám je pro kluby mnohem horší.

You may also like...

Napsat komentář